Systemische Psychomotorische therapie (SPMT)
SPMT is een combinatie van systeemtherapie en van psychomotorische therapie.
SPMT is een ervaringsgerichte therapie voor gezinnen en maakt gebruik van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte werkvormen uit de psychomotorische therapie. Het kenmerkende van (SPMT) is dat gezinsleden niet zozeer met elkaar hoeven te praten over de zorgen die er zijn, maar met elkaar in actie komen door het doen van diverse werkvormen. Op deze manier kunnen ze nieuwe ervaringen op doen en oefenen met alternatieve en meer helpende manieren van omgaan met elkaar.
 
Deze vorm wordt dan ook bij voorkeur gegeven door twee therapeuten; een systeemtherapeut/ systeemtherapeutisch werker en een psychomotorisch therapeut. Er kan gezamenlijk of individueel gewerkt worden.
 
Voor wie
SPMT is in principe geschikt voor alle gezinnen die het zien zitten om op deze manier met elkaar te werken. De volgende overwegingen kunnen een rol spelen bij het inzetten van SPMT:
 
  • Het doen en bewegen sluit vaak goed aan bij de manier waarop kinderen zich uitdrukken. Het geeft kinderen zo makkelijker een stem in een gezinsbehandeling.
  • Soms is alleen gesproken taal te weinig concreet voor een gezin om ook thuis veranderingen teweeg te brengen en is het ervaren een betere ingang. Het lijfelijk ervaren en werken in het hier en nu zijn dan krachtige elementen in een therapieproces om tot verandering te komen.
  • Bij meer praktisch ingestelde gezinnen kan deze behandelvorm hun krachten en mogelijkheden beter benutten in vergelijking met een meer reflecterende manier van werken. Maar ook in tegengestelde situaties, wanneer gezinnen juist in de reflectie blijven en minder makkelijk de vertaalslag naar de praktijk maken, dan zou SPMT geïndiceerd kunnen zijn.
  • Het samen creëren van specifieke opdrachten kan helpen om vooral op krachten en mogelijkheden van gezinnen in te steken en niet zozeer stil te blijven staan bij de ervaren problemen. Ook kan het vaak weer ruimte geven voor plezier en ontspanning.
  • Het doen en ervaren kan een versnelling geven in het kunnen zien en voelen van bepaalde interactiepatronen van een gezin. SPMT kan dan ook ingezet worden als aanvulling op observatie en gezinsdiagnostiek om de zorgen die een gezin heeft beter te kunnen begrijpen.
 
 
Behandelthema’s
In de SPMT kunnen gezinnen werken aan verschillende gezinsthema’s. Deze zullen na de intake en in het behandelproces worden gezamenlijk worden geformuleerd, passend bij het gezin, hun vraag en het proces.
Diverse thema’s voor de SPMT zijn:
  • zicht krijgen op de krachten en mogelijkheden van het gezin
  • werken aan vastzittende, niet helpende gezinspatronen en gezinsrollen
  • de samenwerking tussen ouders of tussen andere subsystemen verstevigen
  • weer meer onderling plezier en ontspanning ervaren
  • meer zicht krijgen op de eigen belevingswereld en die van de ander
  • werken aan het vertrouwen en de onderlinge (hechtings)relatie.
 
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer informatie hebben dan kunt u contact opnemen.